hei, me olemme Wonderus

Vaikuttavuutta videomainonnalla - 4 vinkkiä tehokkaan videokampanjan suunnitteluun

Artikkelin kuva

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta videokampanja?

Onko se lineaarisen television kelluva kampanja maamme suurimmilla tv-kanavilla? Mahdollisesti suurten mediatalojen VOD-palvelut (netti-tv)? Ehkäpä somessa ja Youtubessa jaeltavat spotit? Tai vaikkapa outstream-mainonta sen kaikessa monimuotoisuudessaan? Vai jopa aikansa nähnyt in-banner videomainonta?

Olipa toteutus mikä tahansa aiemmin luetelluista, kaikkein tärkeintä on, että verkossa kampanjointi saavuttaa oikeita silmäpareja eikä jää vain raportoitavaksi mainosnäytöksi ilman todellista huomioarvoa mainostettavalle brändille.

Ohessa neljä vinkkiä onnistuneen ja vaikuttavan online-videokampanjan suunnitteluun:

1. Varmista laadukas mediaympäristö

Bränditurvallinen mediaympäristö on ollut markkinointialan hot topic jo vuosikausia, ja sen huomiominen kampanjoissa on edelleen tärkeää. Mediapanostukset eivät saa ohjautua edullisen kontaktihinnan perässä epämääräisille verkkosivuille. Mediatilan ostajan ja markkinoijan tulisi olla tietoisia siitä, missä heidän mainontansa näkyy.

Laadukas ja bränditurvallinen mediaympäristö edesauttaa myös kampanjan tuloksia. Kun kuluttajat ovat sitoutuneempia mediaan, he viettävät siellä enemmän aikaa ja myös huomaavat mainonnan sekä reagoivat siihen tehokkaammin.

Wonderuksen tarjoamat videomainontaratkaisut ovat 100 % läpinäkyviä ja turvallisia. Voit olla varma siitä, että kampanjat pyörivät laadukkailla suomalaisilla sivustoilla ja kampanjoiden näyttökerrat ja klikit ovat oikeiden ihmisten generoimia.

2. Maksimoi näkyvyys ja huomioarvo

Valitettavan usein online-kampanjoiden raportointi pohjautuu näyttömääriin. Raportointi ei välttämättä ota ollenkaan kantaa siihen, kuinka moni niistä on todellisuudessa näkynyt käyttäjän ruudulla – saati saanut aikaan halutun vaikutuksen. Mediatalojen lanseeramat inscreen/viewable-ostotavat ovat onneksi viime vuosina helpottaneet ongelmaa ja parantaneet mainonnan näkyvyyttä (viewability).

Viewability yksinään ei kuitenkaan riitä, sillä se mittaa vain mahdollisuutta nähdä mainos. Todellinen huomioarvo ratkeaa ennen kaikkea luovan toteutuksen kautta, mutta myös mainospaikkojen sijoittelu sekä huomiota herättävät mainosformaatit auttavat ohjaamaan silmän liikkeen kohti mainosta.

Me Wonderuksessa olemme rakentaneet videotarjoamamme 100 % viewable -ajattelun ympärille. Tämä tarkoittaa, että video käynnistyy vasta kun se on näkyvissä ruudulla, jolloin mainostaja maksaa vain todellisista käyttäjän silmien edessä tapahtuneista näytöistä.

Varmistamme mainospaikkojen huomioarvon sijoittamalla videon aina keskelle kiinnostavaa sisältöä emmekä esimerkiksi sivun reunoilla oleville bannerimainospaikoille. Tarjoamme myös lukuisia erikoistoteutuksia, joilla videoon voi lisätä mm. interaktiivisia elementtejä.

3. Tunne eri ostotapojen edut – CPM, CPV ja CPCV

Ostaisitko videokampanjan CPM-, CPV- vaiko CPCV -perusteisesti? Videomainonnan ostotavat ovat melkoinen lyhenneviidakko, joten avataanpa asiaa hieman tarkemmin.

CPM, eli hinta per 1 000 mainosnäyttöä, on online-mainonnan yleisin hinnoittelutapa. Esimerkiksi ohjelmallinen ostaminen tapahtuu lähtökohtaisesti aina CPM-hinnoiteltuna. Myös netti-tv:ssä sekä muissa striimauspalveluissa, joissa käyttäjä pakotetaan katsomaan videomainos ennen videosisällön alkua, on CPM hyvä ostotapa, sillä mainokset näkyvät käytännössä aina käyttäjän ruudulla ja ne myös katsotaan lähes aina loppuun asti.

Muiden videoformaattien kohdalla mainoksen näkyminen ruudulla saati sen loppuun asti katsominen eivät sen sijaan ole itsestäänselvyyksiä. Tällöin ostajan etujen mukaista saattaa olla sitoa hinnoittelu todennettuun katseluun.

CPV ja CPCV, eli Cost Per View ja Cost Per Completed View, ovat yleisesti käytettyjä videomainonnan ostotapoja, joissa hinnoitteluperusteena toimii joko loppuun asti katseltu video (CPCV) tai esimerkiksi vähintään 3 sekuntia katsottu video (CPV). Tällöin mainostaja ei maksa niistä näytöistä, jotka eivät täytä ennalta sovittua kriteeriä, mikä vähentää kampanjan vaikuttavuuteen liittyvää epävarmuutta.

4. Räätälöi video online-ympäristöön sopivaksi

Videokampanjan luovan toteutuksen ei tarvitse jähmettyä valmiiksi tuotettuihin tv-mainosspotteihin. On sanomattakin selvää, että tv-spotti ei sellaisenaan ole optimaalinen verkkoympäristöön. Online-ympäristö tarjoaa erinomaiset kohdennusmahdollisuudet niin kohderyhmien kuin mediaympäristön suhteen, joten räätälöimällä videon näihin sopivaksi parannat sen tehokkuutta.

Moni mainostaja pelkää videomainonnan korkeita tuotantokustannuksia, mutta online-optimoinnin ei tarvitse olla kallista. Jo pienillä editoinneilla teet videostasi nettikelpoisen – tässä muutama vinkki:

  • Netissä katseluajat ovat lyhyempiä kuin TV:ssä, joten tiivistä viestisi 10-15 sekuntiin
  • Varmista että brändisi ja tärkein viestisi ovat esillä heti videon alussa
  • Lisää videoon tekstitys mikäli siinä on puhetta, jotta viestisi välittyy myös ilman ääniä

Sparrailemme mielellämme niin mainostajien kuin media- ja mainostoimistojen kanssa vaikuttavien online-videokokonaisuuksien rakentamisessa. Kysy rohkeasti lisätietoja tarjoomastamme ja pyydä esimerkkejä toteuttamistamme kampanjoista!

Aleksanteri Baidin on Wonderuksen Client & Partnership Director ja toinen yrityksen perustajista. Hän vastaa Wonderuksen myynnistä, kumppanuuksista sekä asiakassuhteiden kehittämisestä.